Potrawy na Boże Narodzenie to głównie długoletnie, tradycyjnie dania, które w każdym domu wyglądają podobnie. Tradycja 12 wigilijnych dań, czyli symbolika odzwierciedlająca 12 apostołów, co roku spędza z sen z powiek gospodyniom, które chcą jak najsmaczniej ugotować je dla całej rodziny. Układamy sianko pod obrusem, dzielimy się opłatkiem, śpiewamy kolędy i przygotowujemy prezenty, jednocześnie czekając na posmakowanie wszystkich wyśmienitych dań świątecznych. Na jakie potrawy na Boże Narodzenie czekamy z niecierpliwością przez cały rok?

1. Pierogi – najpopularniejsze danie na Boże Narodzenie

Pierogi to prawdopodobnie ulubione polskie danie Polaków, nie tylko jako potrawa na Boże Narodzenie, ale także na co dzień. Kto nie marzy, aby zjeść od czasu do czasu babcine pierogi ruskie z okrasą? W Wigilię i święta królują jednak pierogi z kapustą i grzybami lub samymi grzybami – tego dnia powinny być bezmięsne.

pierogi z kapustą

2. Barszcz czerwony/ zupa grzybowa/ zupa rybna

W większości przypadków na naszych stołach jako pierwsze danie pojawia się czerwony barszcz z uszkami. Jednak w zależności od regionu ta potrawa na Boże Narodzenie może mieć swoje modyfikacje – spotykane są tez zatem zupy grzybowe, zupy rybne a nawet zupy owocowe.

Barszcz z uszkami

3. Potrawy na Boże Narodzenie z makiem

Jeśli ktoś zastanawiał się kiedyś, dlaczego na święta pojawiają się potrawy z makiem, to warto wiedzieć, że mak ma swoją długowieczną historię. Dawniej wierzono, że przynosi on płodność, pomyślność, dostatek a nawet bogactwo na nowy, przyszły rok. Uważano nawet, że ma magiczne zdolności i łączy żywych z duchami zmarłych. Istnieje wiele dań na Boże Narodzenie z makiem, które pojawiają się w różnych regionach Polski. Kutia to potrawa związana z Kresami i wschodem kraju. Kluski z makiem królują w Wielkopolsce, na Podkarpaciu i Podlasiu, natomiast makówki, czy też makiełki, to danie typowo śląskie. Kawałek chałki przekłada się makiem i zalewa się mlekiem. Dodatkami, które często urozmaicają dania z makiem to migdały, figi, suszone owoce, rodzynki, skórka pomarańczy czy rum.

4. Karp na różne sposoby – rybna uczta

Karp to wyjątkowa ryba, która pojawia się na naszych stołach zazwyczaj jedynie na wigilijnym stole. W gorącym, przedświątecznym okresie stoiska z żywymi karpiami na sprzedaż mnożą się niczym grzyby po deszczu. Można przyrządzić ją w różnych wariantach: smażoną, po żydowsku, w galarecie czy w sosie. Jeśli ktoś nie przepada za tą dość ościstą rybą, może wybrać np. dorsza lub bardzo popularną rybę po grecku.

potrawy na Boże Narodzenie

5. Kapusta z grochem/z grzybami

Na stole z najlepszymi potrawami na Boże Narodzenie nie powinno zabraknąć zmodyfikowanej wersji bigosu, czyli bezmięsnej kapusty z grochem lub grzybami. Najlepszym sposobem jest ugotowanie większej ilości już kilka tygodni przed świętami, aby rozłożyć siły i przed najważniejszą wieczerzą mieć o jedno danie mniej 🙂

6. Śledź jako potrawa na Boże Narodzenie

Zwolenników śledzi jest prawdopodobnie tyle, ilu ich przeciwników, jednak bezsprzecznie są nieodłącznym daniem na stole wigilijnym. Są świetnym pomysłem na przystawkę czy zagryzkę. Jakkolwiek chcemy je przyrządzić – śledzie ze śmietaną i jabłkiem czy może w sosie musztardowym – zawsze wymagają wcześniejszego wymoczenia w mleku. Zalewamy je nim i wstawiamy do lodówki na parę godzin, w międzyczasie raz wymieniając mleko. Tradycyjnie, smacznie i zdrowo!

śledzie wigilijne

7. Sałatka jarzynowa

Czymże byłaby rodzinna uczta bez sałatki jarzynowej? Przy tak dużej ilości dań, często smażonych i ciężkich, warto zostawić miejsce na trochę warzyw. Sałatka warzywna to idealna potrawa na Boże Narodzenie, dzięki której przemycimy do menu trochę „warzywnych” witamin.

dania na Boże Narodzenie

8. Kompot z suszonych owoców

Może nie jest to typowa potrawa, ale kompot z suszonych owoców to nieodłączny element Wigilii. Nie ma to jak rozgrzewająca moc słodyczy owocowej moreli, śliwek, daktyli, jabłek, gruszek…

napoje na Boże Narodzenie

9. Ciasta i bakalie, czyli trochę słodyczy między potrawami świątecznymi

Kto nie czeka cały rok, żeby zjeść najlepszy sernik swojej mamy do potraw na Boże Narodzenie? Bez dobrego sernika nie ma świąt! Kolejnym pewniakiem jest oczywiście makowiec. Często można spotkać również orzechowce, przepełnione bogactwem bakalii. Nie żałuj sobie trochę słodyczy, jaka Wigilia – taki cały rok!

sernik

10. Pierniczki – jak zrobić domowe pierniki?

Nie ma lepszej radości dla dzieci, jak i dorosłych, niż domowa pracownia wzorzystych pierniczków. Jeśli chcesz zapewnić dziecku trochę zabawy i wciągnąć je w proces przygotowań świątecznych, własnoręcznie wykonane pierniczki to zdrowsza i ciekawsza opcja! Świetny przepis proponuje juror Masterchef, Ania Starmach:

potrawy na Boże Narodzenie
pierniczki

11. Krokiety z kapustą i pieczarkami jako potrawa na Boże Narodzenie

Ciepłe, przyrumienione, rozgrzewające… Krokiety, czyli chrupiące naleśniki z farszem! Idealnie będą pasować do barszczu, wymiennie z uszkami. Szukając idealnego przepisu, warto zerknąć do Kuchni Lidla.

krokiety potrawa na święta

A jaka jest Wasza ulubiona potrawa na Boże Narodzenie? Ilu z Was będzie potrzebowało diety odchudzającej po świętach? 🙂

  • wielkanoc 2020

    Wielkanoc 2020 – tradycyjne potrawy wielkanocne

    Wielkanoc w 2020 roku będzie bez wątpienia nietypowa. Mając więcej czasu, możemy w końcu p…
Więcej powiązanych artykułów.
Load More By Nowa Moda
Load More In Zdrowie

Jeden komentarz

  1. Magda

    3 stycznia 2020 at 12:05

    korzystałam z przepisu na pierniczki, wyszły rewelacyjne 🙂

    Odpowiedz

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

CAPTCHA ImageChange Image

Sprawdź również...

Buty na jeżowce: co warto wybrać?

A może warto zdecydować się na dobrej jakości buty na jeżowce? W jakim sklepie online możn…